Φιλοσοφία

Διαγωνισμός Όμηρος φιλοσοφία 2020-03-01T23:30:42+02:00

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων , μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν»:

Αυτή ήταν η φράση με την οποία συμβούλεψε ο Ιππόλαχος το γιο του Γλαύκο , όταν τον έστειλε στην Τροία να πολεμήσει τους Έλληνες. Τη συναντάμε στο έργο του Ομήρου Ιλιάδα Ζ’ 208 και σημαίνει:  «Να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων σου».

Από αυτή τη φράση εμπνεύστηκε και ο δημιουργός του μαθητικού διαγωνισμού «Όμηρος», Χρήστος Τέγος, έχοντας στόχο αφενός την επιβράβευση των άριστων μαθητών και αφετέρου την προαγωγή της εκπαιδευτικής διάκρισης.

Ο διαγωνισμός εκτός από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει και Μαθηματικά και αυτό γιατί σύμφωνα με την διδάκτωρ φιλοσοφίας Αναστασία Τσώνη, ο Όμηρο έγρψε τα έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια με μαθηματικό κώδικα.

Σύμφωνα με την κα Τσώνη ο Όμηρος ήταν άριστος  γνώστης των μαθηματικών, με ιδιαίτερη προτίμηση στον αριθμό τρία.Τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια, χρησιμοποιεί με αξιοσημείωτο τρόπο στις αναφορές του χαρακτηριστικούς αριθμούς από το ένα ως το εννέα και τα πολλαπλάσιά τους, ενώ το ίδιο το μέτρο των στίχων διαπνέεται από αρμονία που θυμίζει τα πυθαγόρεια μαθηματικά μοντέλα.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα κληθούν να δείξουν τις γνώσεις τους τόσο στα Μαθηματικά, όσο και στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Νέο Φροντιστήριο