Skip to main content
Νέα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: tips για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού !

By 23 Ιουνίου 202227 Ιουνίου, 2022No Comments
Happiness success street sign
  • Μην ξεχνάς: από το πανεπιστήμιο θα βγεις επιστήμονας. Δεν θα καταρτιστείς απλώς σε κάποιο επάγγελμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γίνεις οπωσδήποτε ερευνητής ή καθηγητής πανεπιστημίου.

 

  • Η εισαγωγή σου σε κάποιο τμήμα που έχεις δηλώσει στο μηχανογραφικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως από τη βαθμολογία των μαθητών, τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, τον αριθμό των εισακτέων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων και την ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

 

  • Τα τμήματα που είναι πενταετής φοίτησης παρέχουν παράλληλα με το βασικό πτυχίο και master (integrated master). Για παράδειγμα, ως απόφοιτος από οποιαδήποτε γεωπονική σχολή θεωρείσαι αυτόματα και κάτοχος master. Παράλληλα εγγράφεσαι και στο γεωτεχνικό επιμελητήριο.

 

  • Εάν επιθυμείς να πάρεις μετεγγραφή, πρέπει να προσέξεις τις αντιστοιχίες των τμημάτων. Για παράδειγμα το τμήμα γεωπονίας στο ΑΠΘ δεν είναι αντίστοιχο με κανένα από τα υπόλοιπα επτά γεωπονικά τμήματα του μηχανογραφικού.

 

  • Δεν δίνουν τα ίδια μόρια τα ειδικά μαθήματα για όλα τα τμήματα. Για παράδειγμα, στα τμήματα αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας εάν γράψεις 20, παίρνεις επιπλέον 4000 μόρια, ενώ εάν γράψεις 20 στα τμήματα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών παίρνεις επιπλέον 2000 μόρια.

 

  • Το ότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε τελικά εμείς, δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε όλους τους άλλους (γονείς, καθηγητές, ανθρώπους της αγοράς, κλπ.).

 

  • Τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό έχουν κωδικό που ξεκινά από 1 (ενώ τα παλαιότερα από 0.). Τα συγκεκριμένα τμήματα δεν έχουν απόλυτα αποσαφηνίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

 

  • Δεν ψάχνεις δουλειά, εκπαίδευση ψάχνεις. Όλοι οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας το τονίζουν και έχουν δίκιο. Η αγορά θα αλλάξει πολύ τα επόμενα χρόνια και το πτυχίο που θα αποκτήσεις πιθανότατα δεν θα είναι απόλυτα συναφές με την εργασία που θα ακολουθήσεις.

 

  • Πιο σημαντικές από το πανεπιστημιακό πτυχίο είναι οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις (hard skills και κυρίως soft skills), οι ευκαιρίες συμμετοχής σε διάφορες ομάδες που θα σου προσφερθούν (εθελοντικές οργανώσεις, κομματικές παρατάξεις, κλπ.), οι ευκαιρίες να γνωρίσεις επαγγελματικούς χώρους μέσω της πρακτικής σου άσκησης,

η δυνατότητα μάθησης ερευνητικών εργασιών (διπλωματική), αλλά και η γνωριμία με την κουλτούρα κα τις προδιαγραφές των ξένων πανεπιστημίων (Erasmus).

 

  • Δεν υπάρχουν καλά και άσχημα αποτελέσματα στα ψυχομετρικά τεστ. Ούτε από τα τεστ γίνεται κάποια βαθιά ψυχανάλυση ή κρυφή αποκάλυψη. Με τα τεστ αναγνωρίζουμε ορισμένες πτυχές του εαυτού μας όπως καταγράφονται τη δεδομένη στιγμή, που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

 

  • Οι μαθητές που πετυχαίνουν είναι όσοι βάζουν στόχους και έχουν επίγνωση για το τι ακριβώς απαιτείται για να τους πετύχουν. Ούτε το ένα αρκεί από μόνο του, ούτε το άλλο. Πρόγραμμα και αυτοματισμός λοιπόν.

 

  • Δεν υπάρχει τέλεια απόφαση. Μάθε να στηρίζεις τις αποφάσεις σου. Μην σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν… ή ότι ο φίλος ή η φίλη μου πέρασαν σε καλύτερες σχολές. Το πτυχίο είναι απλά ένα σκαλοπάτι. Μην κάνεις πολλά πισωγυρίσματα, γιατί ποτέ δεν θα φτάσεις εκεί που θες.

 

  • Με τις παρουσιάσεις των σχολών δεν θα λάβεις την τελική σου απόφαση για το τι θα σπουδάσεις, αλλά θα σκεφτείς τις εναλλακτικές που σου προσφέρονται. Πρόθεση των συμβούλων δεν είναι να σε πείσουν να ακολουθήσεις συγκεκριμένες σχολές, αλλά να σε πληροφορήσουν για το τι υπάρχει εκεί έξω.

 

  • Η ελλιπής πληροφόρηση ή αντίθετα η υπερβολική πληροφόρηση για τα τμήματα είναι σημαντικό εμπόδιο για τις επιλογές σου. Η πληροφόρηση θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να σε βοηθήσει να λάβεις την καλύτερη δυνατή απόφαση.

 

  • Γκρέμισε τους παράλογους μύθους ότι «μόνο μια σχολή μου ταιριάζει», «δεν μου ταιριάζει καμία σχολή» ή «μου ταιριάζουν όλες οι σχολές». Σε αυτό ακριβώς θα σε βοηθήσει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

 

  • Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα με το τι θες να ασχοληθείς, να επιλέξεις ένα γενικότερο τμήμα. Αν όμως έχεις αποφασίσει να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο – ειδικότερο τμήμα. Για παράδειγμα, όλα τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά αλλά αρκετά γενικά. Αντίθετα, άλλα τμήματα όπως το μάρκετινγκ και επικοινωνίας είναι αρκετά πιο εστιασμένα.

 

  • Αν είσαι πρακτικός τύπος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις θετικές σπουδές. Ο πρακτικός τύπος αναζητά έναν σύντομο δρόμο που θα τον οδηγήσει στην αγορά εργασίας.

 

  • Άλλη η προσέγγιση των επιστημονικών αντικειμένων στο πανεπιστήμιο και άλλη στο σχολείο. Για παράδειγμα, στα μαθηματικά της τρίτης λυκείου η έμφαση δίνεται περισσότερο στην επίλυση ασκήσεων. Στα μαθηματικά πανεπιστημιακά τμήματα αντίθετα, μεγάλη έμφαση δίνεται στη θεωρία και στην κατανόηση σημαντικών μαθηματικών εννοιών και θεωριών.

 

  • Αν θες να σπουδάσεις διοίκηση επιχειρήσεων υπάρχουν εξαιρετικά τμήματα στην περιφέρεια με πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις και απαιτούνται ελάχιστα μόρια για την εισαγωγή σου. Μεγάλες ευκαιρίες που δυστυχώς για μια σειρά από αβάσιμους παράγοντες μένουν ανεκμετάλλευτες για πολλούς μαθητές. Μάθε για αυτά τα τμήματα και θα εκπλαγείς.

 

  • Κακά τα ψέματα, η ζήτηση μια σχολής και το κύρος του τμήματος όντως δίνουν προστιθέμενη αξία στις σπουδές σου -έστω και άτυπα-. Ωστόσο, η επιτυχία δεν εξασφαλίζεται με αυτούς τους όρους. Δες τι σου αρέσει, τι θες να κάνεις στη ζωή σου, κυνήγησε τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται και σίγουρα θα τα καταφέρεις ανεξάρτητα από τη ζήτηση του τμήματος ή το κύρος της κάθε σχολής.

 

  • Κάποτε τα τμήματα ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας αποτελούσαν ένα ενιαίο τμήμα.

 

  • Οι απόφοιτοι της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μπορούν να επιλέξουν τη ροή της Βιοϊατρικής επιστήμης για να συνδυάσουν την ηλεκτρολογία με τη βιολογία.

 

  • Οι ναυπηγοί μηχανολόγοι μηχανικοί παίρνουν δύο τίτλους: και μηχανολόγοι και ναυπηγοί.

 

  • Είναι θέμα χρόνου τα πρώην ΤΕΙ να εξισωθούν ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με τα αντίστοιχα τμήματα του πολυτεχνείου.

 

  • Όλες οι πολυτεχνικές σχολές πατάνε στην εφαρμογή των μαθηματικών, της φυσικής και σε αρκετές περιπτώσεις της χημείας.

 

  • Οι αρχιτέκτονες πέραν της δημιουργικής φύσης τους, τους απασχολεί και η καθημερινότητα των ανθρώπων για τον σχεδιασμό μιας κατασκευής στον εσωτερικό χώρο ενός κτηρίου ώστε να είναι λειτουργική.

 

  • Στην Ελλάδα ευτυχώς ο θεσμός της οικογένειας είναι ακόμα πολύ ισχυρός. Διανύουμε μια περίοδο με πολλούς κινδύνους και μεγάλη ανασφάλεια. Όμως, τα παιδιά θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν. Εάν δεν συντρέχουν πραγματικά οικονομικοί λόγοι, αφήστε τα παιδιά σας να σπουδάσουν στην επαρχία. Εάν έχετε μεγαλώσει συγκροτημένα και ώριμα παιδιά, να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουν.

Τα τμήματα που είναι πενταετούς φοίτησης παρέχουν παράλληλα με το βασικό πτυχίο και master (integrated master). Για παράδειγμα, ως απόφοιτος από οποιαδήποτε γεωπονική σχολή θεωρείσαι αυτόματα και κάτοχος master. Παράλληλα εγγράφεσαι και στο γεωτεχνικό επιμελητήριο.

Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα με το τι θες να ασχοληθείς, να επιλέξεις ένα γενικότερο τμήμα. Αν όμως έχεις αποφασίσει, καλύτερα να επιλέξεις ένα τμήμα με πιο σαφή επαγγελματική στόχευση. Για παράδειγμα, όλα τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά αλλά αρκετά γενικά. Αντίθετα, άλλα τμήματα όπως το μάρκετινγκ και επικοινωνίας είναι αρκετά πιο εστιασμένα.

Να θυμάστε ότι το ασφαλέστερο κριτήριο για την επιλογή σχολής είναι η πραγματική επιθυμία των παιδιών, καθώς με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο οι μαθητές  έχουν αυξημένες πιθανότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Σημαντικό κριτήριο επίσης είναι να ξέρουν οι υποψήφιοι φοιτητές, ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Βρες λοιπόν να κάνεις κάτι που αγαπάς πραγματικά, για να γίνεις όχι μόνο ευτυχισμένος επαγγελματίας, αλλά ευτυχισμένος άνθρωπος!

 

 

Γιάννης Κούρτης

Σύμβουλος σταδιοδρομίας. Πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ (MSc, PhD)

Leave a Reply