Διαδικασία εισαγωγής 2020-05-25T01:09:02+03:00

Διαδικασία Εισαγωγής και Σχολεία

Από το 2013, το  Υπουργείο Παιδείας ορίζει την εισαγωγή μαθητών Στ’ Δημοτικού προς Α’ Γυμνασίου και Γ’ Γυμνασίου προς Α’ Λυκείου σε Πρότυπα Σχολεία με εξετάσεις. Ήταν η χρονιά που τα Πρότυπα Σχολεία διαχωρίστηκαν από τα Πειραματικά εντάσσοντας το θεσμό των εξετάσεων στα πρώτα και της κλήρωσης στα υπόλοιπα. Από τα 60 σχολεία πανελλαδικά ορίστηκαν  5 Πρότυπα και 55 Πειραματικά.

Η Διαδικασία Εισαγωγής γίνεται με αίτηση των υποψηφίων  ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΠΣ δηλώνοντας το εκάστοτε σχολείο που επιθυμούν και οι εξετάσεις  διεξάγονται 1 εβδομάδα μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος). Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να δηλώσουν είτε το Πρότυπο Σχολείο που θα δώσουν εξετάσεις, είτε το Πειραματικό στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν κατόπιν κλήρωσης. Δεν υπάρχει η δυνατότητα και των δύο επιλογών.  Πατώντας εδώ μπορείτε να κάνετε την αίτηση και να επιλέξετε το σχολείο εισαγωγής.

Το σχολικό έτος 2013-2014 οι μαθητές κλήθηκαν να εξεταστούν σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική.

Από τη σεζόν 2015-2016 καταργήθηκε η Φυσική και έκτοτε οι μαθητές εξετάζονται μόνο σε Γλώσσα και Μαθηματικά.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται την ίδια μέρα και ώρα σε κοινά θέματα πανελλαδικά, με την βαθμολογική κλίμακα του 120 (από 60 κάθε μάθημα) και η είσοδό τους ορίζεται βάσει του αριθμού των εισακτέων ανά σχολείο.

ΕΕΠΠΣ –  Λειτουργία

Ανέκαθεν στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε ένα αυτόνομο τμήμα που όριζε τη λειτουργία των σχολείων. Πρόκειται για τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), η οποία ορίζει τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν ανά σχολείο,  ελέγχει την εκπαιδευτική λειτουργία και παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο. Από πέρυσι η ΔΕΠΠΣ μετονομάστηκε σε ΕΕΠΠΣ Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Η ΕΕΠΠΣ λειτουργεί ως Αυτοτελές Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και είναι αρμόδια  για τη  στελέχωση και την τεχνογνωσία που απαιτείται.

 Τα 5 Πρότυπα Σχολεία είναι:

Ανάβρυτα – Μαρούσι

Βαρβάκειος – Ψυχικό

Ιωνίδειος – Πειραιάς

Ευαγγελική Σχολή – Νέα Σμύρνη 

Ζωσιμαία Σχολή – Γιάννενα

Επικοινωνήστε τώρα με το νέο φροντιστήριο ή το κέντρο μελέτης Homework που σας εξυπηρετεί

Επιλέξτε το νέο φροντιστήριο ή το κέντρο μελέτης Homework που σας εξυπηρετεί