tips συμπλήρωσης μηχανογραφικού 2020-07-06T01:40:58+03:00

Tips για τη σωστή συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έριξαν αυλαία και βρισκόμαστε εν αναμονή των βαθμολογιών. Η φετινή χρονιά αδιαμφησβήτητα ήταν αρκετά ιδιαίτερη λόγω της πανδημίας. Με την διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, κλείνει, λοιπόν, ο κύκλος των φετινών εξετάσεων και μένει η ανακοίνωση των βάσεων.

 Η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού κρύβει πολλές παγίδες και θέλει αρκετή προσοχή. Παρά το γεγονός ότι οι σχολές και τα τμήματα θα είναι ακριβώς τα ίδια με πέρυσι χωρίς προσθήκες ή διαγραφές, υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις στις αντιστοιχήσεις των τμημάτων κυρίως για όσους στοχεύουν σε μετεγγραφή, οι οποίοι και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα.

 Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τις επιλογές τους και να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Πώς γίνεται, όμως, η σωστή συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού δελτίου;

Ο τομέας επαγγελματικού προσανατολισμού  του ομίλου «Φροντιστήρια Νέο» παραθέτει κάποια tips με βάση τα δεδομένα που ισχύουν φέτος και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν έρθει στις μετεγγραφές.

-Αξιολόγηση σχολών και σειρά προτεραιότητας
Ο υποψήφιος καλείται να αξιολογήσει τις σχολές και να τηρήσει μια σειρά προτεραιότητας με βάση πάντα τις δικές του επιθυμίες και όχι του βαθμού επίδοσης. Η πορεία και η διακύμανση των βάσεων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, παρά τις εκτιμήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες. Άρα, ο αριθμός των μορίων του μαθητή στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν πρέπει να παίξουν τον κύριο ρόλο στην επιλογή σχολών για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Μελέτη του προγράμματος σπουδών
Η μελέτη του προγράμματος σπουδών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή ενός τμήματος. Ο μαθητής, λοιπόν, πριν προχωρήσει στη δήλωση σχολών στο μηχανογραφικό του δελτίο, πρέπει να κοιτάξει αναλυτικά τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις των τμημάτων που τον ενδιαφέρουν, αλλά και να προσέξει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από κάθε τμήμα. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλά τμήματα αν και έχουν ίδια ονομασία, δεν έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
-Μετεγγραφές-Νέα δεδομένα
Φέτος, όποιος υποψήφιος επιθυμεί να διεκδικήσει μια μετεγγραφή, πρέπει να γνωρίζει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Θεσπίστηκε βάση μετεγγραφής, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα μετεγγραφής έχει ένας εισακτέος που η βαθμολογία του είναι μέχρι και 2.750 χαμηλότερη της βάσης εισαγωγής του τμήματος που επιθυμεί. Ακόμα, η μοριοδότηση ενισχύει κάποιες κοινωνικές ομάδες και πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα αλλά και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών.
-Νέα δεδομένα στις αντιστοιχήσεις τμημάτων
Η δημοσιοποίηση των αντιστοιχήσεων των τμημάτων φέτος έκρυβαν εκπλήξεις. Ορισμένα τμήματα που είχαν αντιστοιχήσεις την περσινή χρονιά, φέτος δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Παράδειγμα τέτοιου τμήματος είναι το «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του ΟΠΑ. Ενώ υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Άγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη, το τμήμα του ΟΠΑ εξαιρείται από την αντιστοίχηση.
-Νέες σχολές
Από πέρσι, ο ακαδημαϊκός χάρτης άλλαξε ριζικά και τα ΤΕΙ έχουν συγχωνευθεί και έχουν προκύψει νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Ο υποψήφιος πρέπει να δώσει προσοχή στη δήλωση των τμημάτων και στα προγράμματα σπουδών αλλά και στα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί για τα περισσότερα τμήματα.

Φέτος, αναμένεται, μετά από μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά με την έξαρση της πανδημίας, οκτώ στους δέκα υποψηφίους να περάσουν στις σχολές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν συνολικά 77.970 υποψήφιοι, όσοι ακριβώς και πέρυσι, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι.

Οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως πρωτόγνωρες λόγω της καραντίνας αλλά και ιδιαίτερης λόγω της κατάργησης του συντελεστή βαρύτητας αλλά και της εισαγωγής του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και την κατάργηση των Λατινικών.

Εκτιμήσεις για βάσεις

Σε γενικό πλαίσιο, θα παρατηρηθούν αρκετές αυξομειώσεις στη διακύμανση των φετινών βάσεων εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

Ο διευθυντής του ομίλου «Νέο Φροντιστήριο» , Δημήτρης Ντάφος αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στα βασικά μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου σίγουρα θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων αλλά σε συνολικό επίπεδο, θα παρατηρηθούν μικρές διαφορές σε σχέση με τις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις.»

Ακόμα, προσθέτει ότι «τα φετινά θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας, με τα περσινά θέματα. Η μεγάλη αλλαγή είναι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που για πρώτη φορά συνεξετάστηκε με τη Λογοτεχνία, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν εκπλήξεις στη βαθμολόγηση, καθώς σίγουρα θα υπεισέλθει σε μεγαλύτερο βαθμό η  υποκειμενικότητα του διορθωτή».

Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

-1ο επιστημονικό πεδίο
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο υποστήριξης Δικτύου του ομίλου του « Νέο Φροντιστήριο», Αντώνη Καλούδη, «τα θέματα της Ιστορίας ήταν παρόμοιας δυσκολίας με τα περσινά, χωρίς ασάφειες και τα παιδιά, βάσει των θεμάτων που κλήθηκαν να απαντήσουν, έδειξαν να ευνοήθηκαν με την περικοπή της ύλης. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάζεται για πρώτη φορά, αν και δεν υπάρχει βαθμός σύγκρισης με προηγούμενες χρονιές, τα θέματα κρίθηκαν απλά και μπορούσαν όλοι οι μαθητές να γράψουν αρκετά έως πολύ καλά, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχουν τόσοι αριστούχοι όσο στα Λατινικά τα προηγούμενα χρόνια. Στα Αρχαία Ελληνικά, τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας αλλά δεν παρουσίασαν εκπλήξεις καθώς η ενότητα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι στο διδαγμένο κείμενο, αποτελεί κομμάτι της καινούριας ύλης και αναμενόταν ως πιθανό θέμα. Δεν περιμένουμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη διακύμανση των φετινών βάσεων, ίσως μόνο μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές.
-2ο επιστημονικό πεδίο(θετικών και τεχνολογικών επιστημών)
Στο μάθημα της Φυσικής τα θέματα ήταν αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά και απευθύνονταν σε όλους τους κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές. Στα Μαθηματικά, τα θέματα ήταν λίγο πιο εύκολα σε σχέση με τα περσινά, οι μαθητές δηλαδή ευνοήθηκαν οπότε οι άριστες βαθμολογίες ίσως αυξηθούν σε συνολικό αριθμό.
-3ο επιστημονικό πεδίο ( σπουδές υγείας και ζωής)
Τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίζονται δύσκολα και με ασάφειες και αναμένονται χαμηλότερες επιδόσεις. Στο μάθημα της Βιολογίας, τα φετινά θέματα ήταν ελαφρώς πιο απαιτητικά σε σχέση με πέρυσι. Άρα, σε αυτό το πεδίο αναμένουμε η διακύμανση των βάσεων να είναι προς τα κάτω ».
-4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής)
Ο κ. Καλούδης επισημαίνει ότι «στα Μαθηματικά φέτος ήταν πιο εύκολη η προσέγγιση της βάσης και πιο εύκολο το άριστα, δηλαδή πάνω από 18. Στο μάθημα της Οικονομίας, τα φετινά θέματα ήταν εύκολα και αναμενόμενα και πιθανότατα θα συντελέσουν στην αύξηση των βάσεων στις οικονομικές σχολές. Στην Πληροφορική, επίσης, τα φετινά θέματα ήταν αναμενόμενα και σχετικά εύκολα, ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τα παιδιά, ίσως να ήταν ο χρόνος καθώς ήταν πολλά».

Βάσεις και περιζήτητες σχολές

Ο κ. Ντάφος τονίζει ότι «δεδομένου ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι ίδιος με πέρυσι, οι βάσεις εισαγωγής θα διακυμανθούν ανάλογα με την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων και σίγουρα με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Η Νομική θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ενδεχόμενη την ελαφριά πτώση. Στις Παιδαγωγικές και Φιλολογικές Σχολές, αντίστοιχα, θα είναι παρόμοια η φετινή εικόνα των βάσεων, με τα τμήματα της Αθήνας, να συγκεντρώνουν πιο πολλά μόρια έναντι της επαρχίας.

Οι Στρατιωτικές Σχολές αναμένεται να σημειώσουν μια μικρή αύξηση καθώς φέτος, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, είναι ακόμα πιο περιζήτητες και αποτελούν ελκυστικές σχολές από πολλούς υποψηφίους.

Οι Ιατρικές Σχολές που επικρατούν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) αποτελούν πάντα τις πιο περιζήτητες σχολές και δεν αναμένεται να «πέσουν» αισθητά, καθώς παρά τα χρονικά στενά περιθώρια που είχαν οι υποψήφιοι για την επίλυση των θεμάτων, τα θέματα ήταν αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά.

Επομένως, η απουσία συντελεστών μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις σε χαμηλόβαθμες σχολές, όπου παραδοσιακά οι μαθητές δεν έγραφαν πολύ καλά στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.»

Εκτιμήσεις και μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει την προσωρινή υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία θα μπορούν να οριστικοποιήσουν μέχρι και τις 17 Ιουλίου.

Ο κ. Καλούδης επισημαίνει: « Είναι σαφές ότι μέχρι να έχουμε τα δεδομένα με τις βαθμολογίες των παιδιών, δεν μπορούμε παρά να εκτιμούμε σχετικά με την κίνηση των φετινών βάσεων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο πάντα με βάση τις προτιμήσεις τους και οι σχολές που θα δηλώσουν προτιμότερο είναι να εκφράζουν την επιθυμία τους, άσχετα με τον βαθμό εισαγωγής.  Ανεξάρτητα, λοιπόν, με τον αριθμό μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον».

Καλή επιτυχία σε όλους!